Tala ut!

Lovad vare Herren! Jag vill ta tillfället i akt och säga några väl valda ord….” Så låter det allt som oftast vid någon form av organiserad uppslutning här i vårt sammanhang i Tanzania. Även vid den minsta lilla enkla sammankomst med ett fåtal personer finns det officiella talet där som en obligatorisk del. Någon ställer sig upp och tar tillfället i akt. Och mest troligtvis följs detta av nästa persons tur att stå upp och ta tillfället i akt. Har tacket redan framförts kan man alltid tacka för tacket. Usch känner jag ibland. Så stelt och överformellt. Jag och Hannes kan då och då sucka o längta efter ”normalt umgänge” utan tacktal. Och småskratta åt tanken att efter en badmintonmatch i Göteborg med några kompisar ställa sig upp och “ta tillfället i akt och tacka för allas närvaro och stunden av gemenskap…” Men jag gillar det samtidigt. Dock kanske inte just under en badmintonmatch… Men det känns bra i mitt inre att få uttala min glädje och min tacksamhet. Och jag tror att det ligger en skatt gömd i dessa tal. Att uttala det man känner. Inte bara ta för givet att motparten förstår. Vi ska visa kärlek med handling men jag tror också det betyder något oss när vi uttrycker det vi känner i ord. Formellt eller informellt. Stående eller sittande. 

Jag kan inte låta bli att tänka på min kära morfar Per- Henrik, som nu är död, men som så länge jag minns alltid tog tillfället i akt vid någon form av firande eller uppslutning och fick till ett litet tal. Jag tror han hade hittat denna skatt. Låt oss pröva. 

Kram Nora 

6 reaktion på “Tala ut!

 1. Novita

  Det e4r alltse5 inte vad som he4nder med min kropp ne4r jag e4r df6d som bekymrar mig. Precis som ne5gra srvekir se5 e4r den inte intressant ff6r mig efter min df6d. Det e4r mer hur vi hanteras under “df6endet” se5 att se4ga. Det de4r med att he5lla liv i kroppen le4ngre e4n nf6dve4ndigt t ex. Det verkar inte heller vara helt glasklart ne4r man e4r (hje4rn-)df6d. Jag vet att det finns kriterier som ska kontrolleras och vara uppfyllda men efter vad jag kan le4sa och lyssna mig till se5 e4r det inte alltid praktiken ff6ljer teorin. Man kan e4ven i debatter le4kare emellan hf6ra olika tolkningar och e5sikter i fre5gan. Det gf6r mig fundersam. Sen tycker jag, ne4r jag ve4l e4r stendf6d, att det e4r mina anhf6riga som “e4ger” kroppen. Likve4l som jag vill “e4ga” kroppen till min familjemedlem om det e4r jag som lever kvar. Det e4r de som har levt med personen – och ska leva vidare utan – som me5ste fe5 ha kontrollen. Pe5 samma se4tt som begravning, likavaka eller fest, vad man nu vill ha e4r till ff6r de efterlevande se5 me5ste det vara en lf6sning som de ke4nner sig bra med. Vi har hemma diskuterat saken ff6r att de som e4r kvar ska slippa undra och ta beslut mitt i sorgen men det e4r en diskussion som e4r f6ppen eftersom man har re4tt att e4ndra e5sikt i livet, barn blir e4ldre osv. Vi var ockse5 f6verens om att de levande trots allt har “utslagsrf6st” om det skulle behf6vas.

  Svara
 2. insurance auto quote

  All true, but Bayonetta is undoubtedly given more strength and complexity than multiple other women who exemplify the femme fatale trope in gaming. She’s shown possessing maternal strength, wit, self-awareness, etc. But I’m extremely biased because I loved the game/character.

  Svara
 3. http://www.noahsarkpetandsupplies.com/

  YoelMuch of Lucy Dawidowicz’ work is unsubstantiated. She oversimplifies the causes and mechanisms that lead tot he Holocaust. The German war aim was to build a great empire and Hitlers overriding purpose was to be emperor. Killing European Jews was the means to the end not the other way around.WhiskeyWhat about the Serbians? Is it true that they hid and protected Jews at their own expense and often paid with their lives? I’ve read that this whole “genocide against Muslim Bosinians” was more about the Serbs not wanting their country to become a Califate than out right racial elimination.

  Svara
 4. http://gotourl.pw/tebyan.net

  Concordo plenamente com o Geovanio, As palavras de ordem são: “JÁ QUE EXISTE A SEPERAÇÃO DE FATO E PRECISO TORNÁ-LA DE DIREITO”. Se hoje existe esta vontade de separação é porque o SINTEAL sempre deixou o apoio adminstrativo a margem das conquistas, usando os nossos pontos de pauta como sendo ngociáveis. E depois de muitas decepções o SINTEAL acaba desacreditado para a classe. Serei o primeiro a parabenizar quando algo diferente acontecer. Fica a pergunta: quais foram as conquistas para o apoio administrativo?!?!?

  Svara
 5. http://www./

  Osamabama is merely a tool for higher powers bent on destroying this country. He is a puppet whose every word must be scripted; when not reading a teleprompter he continues to come off as mentally challenged, babbling and stammering his way around any lucidity.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *