Varför inte avsluta söndagsskolan med ett hot om misshandel?

Idag är det söndag. Jag och en kille som heter Christian har haft vår första söndagsskola ihop för barnen här i vår kyrka i Nkunga. Spännande minst sagt. Vi har suttit ner och planerat för detta och christians förslag för denna söndag var att undervisa barnen om hur man ber. Ja kul, tänkte jag och associerade till ett samtal kring var Gud finns och hur man kan prata med honom. Christian tänkte dock att undervisningen skulle handla om att lära barnen att utantill kunna rabbla de färdiga bönerna som används i kyrkan tex “Fader vår”. Det slutade med att vi bestämde att vi skulle göra både ock. Det var ca 15 barn som kom till söndagsskolan idag. Det blev en fin stund av sång o samtal. När det var slut och vi alla skulle gå tillbaka in i kyrkan sa Christian åt alla barnen att vara mycket tysta när de sen skulle gå in. “Och den som inte är det kommer jag slå hårt med en pinne!” Avslutade han med. Och sen gick alla. Tänk vilka ord att avsluta söndagsskolan med! Ett hot. Där man genom att väcka rädsla ska få barnen att uppföra sig. Jag blir så arg. Har de redan glömt hur det är att vara barn? Att barn har myror i kroppen. Hur tänker folk i denna kulturen egentligen? Jag tycker vi tänker så lika i så många grundvärderingar men inte i denna. Det är inte okej att slå barn. Punkt slut.  Oavsett vad de gör. Ingen kan rucka på denna min övertygelse. 

Jag hade ett samtal med en nära vän härom veckan om hur hjälpsamma och duktiga barnen här är. Jag frågade om det förekommer att barn lägger sig på marken o skriker, gnäller och vägrar tvätta sina kläder eller hämta ved? Hon svarade att “om något av mina barn skulle göra det skulle jag slå dem direkt med en pinne, och det vet de.” Jag tänker att jag skulle så mycket hellre vilja att mina barn visste att hur mycket de än skriker, gnäller och vägrar skulle jag aldrig slå dem. De får inte alltid som de vill men de behöver aldrig vara rädda för mig. 

Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken driver ut rädslan. Rädslan hör ju samman med straff, och den som är rädd är inte fullkomnad i kärleken. (1 Joh 4:18)

Min kärlek är inte fullkomlig och jag har många brister. Men min övertygelse är stark. Usch! Jag känner mig arg. 

/Nora 

4 reaktion på “Varför inte avsluta söndagsskolan med ett hot om misshandel?

 1. Elisabeth Ivarsson

  Bra skrivit
  Håller med dig Nora till 100 procent
  Förstår din frustration Hoppas att du kan få vara med att påverka
  till de bättre.
  Elisabeth

  Svara
 2. Pär-Ove Nilsson

  Bra skrivet.Ja, så är det i dessa kulturer, man kunde hoppas att de skulle kunna ta efter oss i detta när dom nu så villigt tar efter så mycket annat.
  Vi undrade ofta hur etiopiska barn som blev slagna och hårt hållna kunde bli så självsäkra och ” stöddiga” som vuxna. Märkligt.
  Och Nora: lite invärtes ilska kan kännas skönt ibland, bara det inte går ut över omgivningen
  Ha´de P-O Mia

  Svara
 3. Kinga

  Usch o fy o tvi….Jag skulle också vara arg Nora…Fortsätt vara den du är, högt o tydligt 🙂
  Jag tror att det är bra att få ut sin frustration ibland ! KRAM KRAM

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *