Fest för våra barn

I söndags var det barnens dag, “SikuKuu ya watoto” i den Lutherska kyrkan i Tanzania. Över hela landet uppmärksammas denna dag barnen och de får tillfälle att framträda med sång, dans och ibland även som predikant i söndagens gudstjänst. Ofta uppmärksammas barnen också genom att man har har nån form av firande efteråt, tex att det bjuds på mat. För en dryg vecka sedan var vi på gudstjänst i vår vanliga lokala kyrka i Nkunga. Där diskuterades då hur man skulle uppmärksamma barnen. Det var många som uttalade sig och bland annat tyckte man att det var så många saker församlingsborna skulle samla in pengar till just nu och att plånboken inte rymde mer insamlingar av pengar. Slutsatsen blev att församlingen beslöt att de inte kunde göra något extra för barnen efter gudstjänsten. Jag blev dämpad när jag fick höra detta och Hannes och jag beslöt att försöka göra något kul för barnen ändå. 

Så här blev det. Redan på lördagen kom moster Ragnhild och Salt- volontärerna Susanne och Simon för att hjälpa till med förberedelser. Kanelbullar bakades, två tuppar slaktades och rostades, ärtgryta tillagades och lekar förberedes…

Söndagens gudstjänst var fylld av barnsång och dans och det böds även på ett imponerande drama. Barnen var rörande duktiga och hade sina finaste kläder på sig. 

  
Under gudstjänsten i samband med att vi hade ordet och presenterade våra ärade gäster, som vi hade med oss, välkomnade vi in alla barnen, evangelisten, de äldste och söndagsskoleläraren Christian till en stor fest hemma hos oss efter gudstjänsten. Barnen verkade väldigt förtjusta och entusiastiska när vi i en något sånär samlad trupp promenerade mot vårt hus efter gudstjänstens slut. 

  
Framme vid grinden hälsades alla barnen personligt välkomna med en handklapp. 

  
Eftermiddagen fylldes sedan med mat (till nästan 50 personer), lekar, sånger, en liten samling med en kort berättelse från Bibeln om barnen och Jesus. 

 

Under samlingen kom plötsligt en skum figur i grå filt och svart hög hatt svepandes över gräset. En trollkarl från Östergötland med riktig östgötska hade hittat hit och trollade fram klubbor till barnen… 

  
Sedan var det fri lek. Såpbubblor, hopprep och bollar, och studsmattan såklart… 

  
Ragnhild var ansvarig vid studsmattan och såg till att endast fem barn hoppade i taget och att ingen trängde sig före i kön. Imponerande arbete då ingen förstod den andras språk. 🙂 Efter ett tag utvecklades ett speciellt ljud som hela kön stämde in i och som var signalen för byte!

   
 
Simon hade med sig en slackline (en lite bredare lina) som vi spände upp mellan våra två bilar där barn och vuxna (!) tränade att gå på till mycket skratt och tjoande! 

  
Vi avslutade med kanelbullar och ett tack till alla.  

  

 Sedan var kalaset slut och det var dags för barnen att gå hem. Såklart hann några barn snabbt springa till studsmattan för ett sista hopp innan mama Alfred kom och sa till att det nu verkligen var dags att gå. En sista handklapp vid grinden och sen var festen över. Vi vuxna som var kvar kände oss matta men väldigt nöjda över dagen och jag tror bestämt att barnen var det med. Två dagar senare när vår syster Monica och lilla Ingrid var uppe vid kvarnen i byn för att mala mjöl, hörde hon barn och vuxna prata om söndagens fest och om den konstiga linan som man kunde gå på och det där tyget med nät runt som man hoppar på… De är allt bra konstiga vitingarna. 🙂  Det bjuder vi på!!

/Nora 

2 reaktion på “Fest för våra barn

 1. Kinga

  Vad många barn Nora !!! Barn överallt !! Så roligt ni hade gjort det för alla söndagsskolebarn ! Ohh, vad jag hade velat vara med….Tack att ni tar fram barnen och ger dom en viktig plats <3 KRAAM

  Svara
 2. Elisabeth

  Så roligt Nora att en av dina uppgifter handlar om barnen.Vad ni gjort för någon av dessa minsta det har ni gjort för mig måste vara härligt att få vara delaktig i den uppgiften.ni verkR vara ett bra tim
  Elisabeth

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *