Långväga gäster från Tjörn

Hej kära vänner,

Vi har just haft besök av tre Tjörn- bor; Elisabeth Ivarsson, Birgit Olsson och Liselott Högstedt. Det var inte vilka Tjörnbor som helst för de var representanter för Bulongwa Childrens Home. Föreningen BCH bildades när missionären Anna Pettersson var aktiv och verksam i Bulongwa och föreningen valde att efter Annas död att gå in ett avtal med EFS där de ger pengar för vår missionärtjänst här i Makete stift. 

 Elisabeth och Birgit blev officiellt inbjudna av det vattenprojekt som under ett halvår har gått av stapeln i Bulongwa vilket BCH har varit huvudsponsor för. Besöket handlade också om att se med egna ögon vad jag och Hannes gör, hur barnhemmet fungerar (vilket är föreningens hjärtefråga) och hur människorna i dessa trakter har det.  

 I vattenprojektet har de tre institutionerna Bulongwa Childrens Home, Bulongwa Science Institute och Bulongwa Hospital fått vatten. Projektet ägs av barnhemmet och tanken är att projektet ska vara självgående där varje institution betalar en viss summa i månaden för vattnet samt att privatpersoner i området kan få vatten indraget till sig för en summa pengar. Pengarna som kommer in beräknas räcka till lön för de lokala vattenteknikerna, för lagningar och till en social pott där en handfull familjer varje år får installerat vatten utan kostnad. 

Det var en stor dag när vattenprojektet invigdes och det var mycket sång, dans och tal. Invigningen var uppdelad i tre delar där den första delen var uppe vid den nybyggda vattentanken. Där förklarade ansvarig ingenjör om hur vattensystemet är byggt och vilka utmaningar de gått igenom samt vilka utmaningar som nu väntar. Efter det begav vi oss ner till barnhemmet där det var högtidligt iordningställt på gräsmattan vid barnhemmets vattentank. Kören från Amanikyrkan sjöng och musiken ljöd ut i högtalarna. Många från byn och de tre institutionerna i Bulongwa var på plats. Det firades en liten gudstjänst som avslutades med att de uppsatta banden runt vattentanken klipptes och duken togs bort över den ingraverade stenen framför tanken. På stenen stod “Detta vattenprojekt i ELCT, SCD (south central diocese) Bulongwa, som är sponsrat av Bulongwa Childrens Home Sverige, under ledning av Elisabeth Ivatsson har idag den 20/4-2017 officiellt invigts av Biskop Levis Sanga Luhivilo av ELCT OCH SCD”   

Vattenkranen öppnades och bredvid fanns en hink med kokt vatten och muggar och representanter från de olika institutionerna samt fler fick ta sig en mugg vatten. Biskopen höll upp sitt glas högt och skålade med folkmassan.    

När ceremonin var slut förflyttades firandet till aulan på sjuksköterskeskolan där det var uppställt till fest. Kören tog emot folket och dansade järnet framför scenen. Biskopen ledde även denna ceremonin som innehöll presentation av alla officiellt medverkande samt olika tal. Allt varvat med sång från kören. Elisabeth höll ett känslosamt tal och även Hannes fick ordet en kort stund. Han passade på att även framföra en hjärtefråga hos barnhemmet till den statliga representanten som satt på scenen. Det handlade om barnhemmets ansökan om att registreras som barnhem. Förra året kom statliga representanter till barnhemmet och sa att barnhemmet måste registreras, annars kommer det att stängas. De påpekade många saker som barnhemmet behövde förbättra för att följa lagstiftningen och kunna bli registrerat. Hannes och barnhemsledningen jobbade hårt för att iordningställa allt enligt instruktionerna. Ansökan lämnades in på det statliga kontoret i Makete och därefter avtog tempot drastiskt. Var gång Hannes eller barnhemsföreståndaren Yohanna besökte kontoret för att fråga hur det gick med ansökan blev svaret “kom tillbaka imorgon”. Innan årsskiftet var Hannes i Makete och hörde Tanzanias premiärminister hålla officiellt tal. Några av orden han sa var: “Vi vill inte vara en stat som säger till sitt folk ‘Kom tillbaka imorgon, kom tillbaka imorgon'”. Hannes tog tillfället i akt och vände sig till den statliga representanten och berättade om detta. Han avslutade med att säga “Kära kommunordförande, Jag ber dig, när vi imorgon kommer till ert kontor i Makete, låt oss inte bli bemötta med orden ‘Kom tillbaka imorgon, kom tillbaka imorgon'”. Det föll väl ut och när den statliga representanten själv höll tal en stund senare vände han sig till hannes och sa “Det du sa till mig berörde mig djupt och imorgon när du går till kommunkontoret i Makete ska jag gå med dig.” Så skedde och det slutade med att kommunkontoret i Makete fick en REJÄL utskällning och tillsägelse om att de var en skam för Makete distrikt och för hela landet, samt att de fick en officiell varning. Registreringsbeskedet är i Dar es Salaam men beräknas komma inom kort. Detta var en liten parentes…

Iallafall blev det en högtidlig och känslosam invigning och såklart var Elisabeth, Birgit och Liselott hedersgäster.   

 Vi hade många fina stunder tillsammans och det var så tydligt för mig hur det är så viktigt att mötas. Hur det händer något när människor möts. Hur förståelse och gemenskap byter plats med distans och fördomar. Hur saker som fanns på papper, på bild plötsligt får liv och på ett ibland nästan omärkbart sätt letar sig in i själen och gör något med en. Hur kulturer möts och skratten blir en gemensam nämnare. Jag såg det och jag upplevde det själv. Jag upplever det faktisk ständigt. Inte för att frustrationen, olikheterna, missförstånden o allt det andra suddas ut. Nej, det finns kvar, ibland starkare, ibland svagare, men det blir på ett annat sätt när man har möts. Inte nödvändigtvis enklare, ibland mer komplicerat men… verkligare?   

Tack Elisabeth, Birgit och Liselott för att ni kom och välkomna tillbaka!  

Kram Nora 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *